Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Concluziile celei de a VII-a editii a Forumului Regional de Investitii Nord-Est

10/11/2010

Desfasurata la Iasi in perioada 4-5 Noiembrie 2010 sub sloganul Viitorul incepe azi, cea de a VII-a editie a Forumului Regional de Investitii Nord-Est s-a bucurat de prezenta a peste 200 participanti care au apreciat calitatea prezentarilor si importanta temelor abordate, cu premise bune pentru initierea unor noi proiecte de dezvoltare si relatii de cooperare care sa aiba un numitor comun - dezvoltarea acestei regiuni.

Importanta abordarii strategice atat la nivel local, cat mai ales la nivel regional, este una din concluziile acestui foum. Experienta comunitatilor locale din aceasta regiune in prima etapa de programare a Romaniei in calitate de Stat Membru al Uniunii Europene isi va pune amprenta asupra noastra acum prin impactul proiectelor implementate, dar si asupra viitorului regiunii prin strategia de dezvoltare propusa pentru perioada 2014-2020, a carei pregatire trebuie sa inceapa de pe acum.

Dincolo de aprecierile critice privind calitatea strategiilor de dezvoltare locala, maturitatea actorilor locali in acceptarea abordarilor regionale in proiecte integrate, s-a conturat concluzia ca trebuie abordat temeinic si in regiunea noastra subiectul regionalizarii. Cum va arata viitorul plan de dezvoltare al regiunii, va ava el in portofoliu proiecte regionale, care vor genera calitate in actul administrativ local? S-a vorbit de nevoia delimitarii parohialismelor locale care afecteaza regiunea, de nevoia de lobby la nivel national pentru promovarea unor bugete publice multianuale, a unui nou act normativ pentru partreneriatul public-privat, care sa nu incurajeze doar piata de capital. Toate acestea se vor concretiza intr-o serie de conferinte dedicate regionalizarii si Strategiei de Dezvoltare a Regiunii Nord-Est pentru perioada 2014-2020

In regiunea noastra au inceput sa prinda contur primele asociatii de tip cluster. Sub indrumarea celei mai prestigioase universitati de medicina din tara, aplicarea practica in Spitalul Clinic Universitar Sfantu Spiridon a cercetarii clinice si bioingineriei, clusterul de medicina imagistica este provocat sa pozitioneze Iasi-ul pe harta europeana a expertizei medicale. Pe de alta parte clusterul dedicat industriei textile si-a propus relansarea unei industrii de traditie in regiune, care asigura inainte de 1989 peste 10.000 locuri de munca calificate. Debarasata de efectele productiei tip lohn, reorientata pe tehnologii sustenabile, valorificand expertiza umana locala si aportul industriilor creative, industria usoara si-a propus reafirmarea brandului local, recastigarea increderii consumatorilor pentru produsele romanesti si exportul masiv pe pietele regionale. Cu siguranta vom mai auzi despre aceste initiative aflate la inceput de drum acum in 2010.

Un alt punct de interes a fost Programul Operational Regional 2007-2013. Regio a asezat pe loc prioritar dezvoltarea infrastructurii publice (80% din fonduri) si mai ales a zonelor urbane (33% din fonduri) vazute ca poli de crestere, ca centre de competente si competitivitate economica. Forumul a prezentat exemple concrete de initiative cum sunt cele din Iasi, Bacau si Suceava, cele mai importante centre urbane ale regiunii. Ce este semnificativ la aceste primarii: efortul autoritatii publice locale de a avea prin dialog cu partenerii publici si privati un Plan Integrat de Dezvoltare Urbana, cu un portofoliu adecvat de proiecte, finantabil in perioada 2010-2013. Ele vor rezolva probleme locale de acesibilitate, de siguranta publica, de sanatate, de educatie, de sprijinire a mediului de afaceri. Toate acestea vor schimba fata oraselor, vor scoate in evidenta partea cea mai atractiva pentru investitorii privati, vor restaura cu respect valorile de patrimoniu istoric si cultural.

In viitorul program, rolul oraselor va continua sa fie primordial si de aceea exemplele de buna practica pe care la Forum le-au invatat reprezentantii Primariilor din Constanta si Craiova ar trebui urmate si de alte centre urbane din regiunea noastra. Cand alte autoritatti de management isi mai lanseaza axe prioritare si isi promoveaza domenii de intrerventie, Regio are deja primele proiecte finalizate – drumuri judetene, strazi urbane, microintreprinderi modernizate, echipamente pentru interventii SMURD. Aceste rezultate sunt partea plina a paharului, pe care trebuie sa o vedem si noi, mai des, pentru ca ele demonstreaza efortul celor care au elaborat, promovat si implementat acest program, formand o echipa cu cei care au depus si castigat proiecte Regio.

Autoritatea de Management ne-a iindemnat sa privim acest program ca pe o institutie bancara, care acorda credite in conditiile sale particulare. Rigurozitatea impusa de fluxul financiar European face ca implementarea proiectelor sa nu fie intotdeauna facila. De aceea trebuie sa continuam sa ne pregatim profesional, sa avem expertiza locala necesara generarii si implementarii cu succes a unor proiecte de calitate. Acesta este un demers la care Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est va contribui din plin si prin crearea unui instrument acreditat CNFPA de formare profesionala  - Centrul Regional de Studii Nord-Est, care incepand cu luna Noiembrie isi ofera serviciile tuturor celor care vor sa isi certifice competentele in managementul proiectelor europene, achizitii publice si managementul resurselor umane. 

Tot despre exemple de buna practica s-a vorbit in panelul dedicat sustenabilitatii si eco-eficientei. Daca tari avansate economic ca Olanda, Belgia, Marea Britanie, Austria  si-au propus sa fie mult mai atente cu resursele materiale epuizabile, folosind tehnologii nu doar eco-sustenabile dar si eco-eficiente, observand castigul dublu atat in competitia economica globala dar si in conservarea unui mediu de viata sanatos pentru generatiile viitoare, noua ce ne ramane de facut? Sa nu invatam doar din greseli costisitoare! Sa intelegem cu totii ca lucrurile pot fi facute bine de la inceput. Bine, inseamna fara deseuri si rezidii, folosind energia verde, respectand sistemul natural in care traim. Cum au inteles acest mesaj interlocutorii acestui panel se va vedea in actiunile noastre viitoare. Aceasta initiativa va continua cu o campanie de constientizare regionala care se va desfasura in 2011 sub coordonarea ADR Nord-Est, partenera in Reteaua Europeana Cradle to Cradle.

In panelul dedicat inovarii si expozitia de proiecte organizate in 5 Noiembrie 2010 s-au prezentat, rezultatele cercetarii inregistrate in Regiunea Nord-Est prin Institutul National de Inventica Iasi. Concluzii – avem o scoala de inventica valoroasa dar trebuie sa renuntam la modestie. Trebuie sa orientam mai tintit programele de finantare pe particularitatea antreprenoriala a acestei regiuni, iar aceasta se poate face prin coordonarea actiunilor regionale din domeniul inovarii. Trebuie definit si in Regiunea Nord-Est triunghiul cunoasterii.  

Cooperarea bilaterala dintre Romania si Republica Moldova a fost un subiect de discutie a carui concluzie a fost in mod cert ca Regiunea Nord-Est trebuie sa fie o piata regionala si nu una locala daca doreste sa fructifice cu success in infrastructura si in servicii sursele de finantare europene dedicate. Putem transforma in avantaj competitiv pozitia noastra de granita estica a spatiului European

La dezbaterea publica organizata in 5 Noiembrie, dedicata anului european impotriva saraciei si excluziunii sociale, au fost atrase organizatiile neguvernamentale si serviciile publice de interes social, dar si jurnalistii, carora li s-a propus un concurs  dedicat. Concluzia a fost ca lupta antisaracie trebuie dusa pe acelasi front de toti cei implicati pentru a avea rezultate complementare. Primele campanii sociale derulate la Iasi pot fi exemple de urmat si in alte comunitati din regiune. S-a afirmat ca uneori politicienii fac jurnalism si jurnalistii fac politica. De aici ideea ca jurnalismul regional trebuie reinventat si modernizat, prin informare europeana, prin aplecare mai consistenta catre interesul comunitatii si mai putin in favoarea interesului individual, oricare ar fi numele sau.

Organizarea acestui eveniment s-a facut cu sprijinul autoritatilor publice locale, Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi, Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa, Biroul Regional de Cooperare Transfrontaliera Romania-Republica Moldova, Parcul Tehnologic si Stiintific Tehnopolis Iasi. Campania de promovare a evenimentului a cuprins 13 parteneri media regionali si a fost mediatizat pe 24 de site-uri si publicatii on-line. Sponsorii acestui eveniment au fost societatile comerciale Avensa Consulting, Relians Corp, Addvances si Gemada Serv.

Piatra Neamt, 9 Noiembrie 2010
Text redactat de: Gabriela Macoveiu, coordonator eveniment

- Prezentari lectori forum: link de descarcare 1 sau link de descarcare 2

- Blog dedicat realizat de Centrul Europe Direct Botosani prin dl. Radu Cajvaneanu: http://forumnordest2010.blogspot.com/

- Fotografii



Toate stirile »