Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Regiunea Nord-Est va beneficia de politici imbunatatite in domeniul protejarii, conservarii si protejarii patrimoniului cultural

19/06/2017

In data de 15 iunie 2017, prin proiectul transnational SHARE, Centrul Regional de Studii Nord-Est al ADR Nord-Est a organizat la Iasi, o conferinta de presa si evenimentul Focus Group 2.

Au participat reprezentantii celor 6 primarii ale municipiilor resedinta de judet: Iasi, Botosani, Vaslui, Suceava, Neamt si Bacau.

Lectorii care au sustinut prezentari in cadrul evenimentului sunt experti ai Bancii Mondiale, ai Facultatatii de Geografie Iasi sau ai ADR Nord-Est, precum dl. Vasile Asandei, Director General Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est , dna Ana Roxana Pintilescu, Director CRS - Centrul Regional de Studii Nord-Est si dna Georgeta Smadu, Director Programare si Planificare Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est.

Proiectul SHARE (Cod PGI02343- INTERREG EUROPE) are ca scop schimbul de experienta privind politicile de patrimoniu cultural in mediul urban si identificarea celor mai bune practici si metode inovatoare in scopul dezvoltarii unei abordari durabile si inteligente pentru gestionarea si utilizarea patrimoniului. 

Intalnirea a reunit membrii Grupului Regional de Lucru (Regional Stakeholders Group) care vor contribui la elaborarea si implementarea unui Plan de Actiune in domeniul protejarii, conservarii durabile si promovarii patrimoniului cultural, prin identificarea celor mai bune practici la nivel European, obiectiv care se va realiza prin activitati de cercetare pe teren, sondaje de opinie, benchmarking, schimb de experienta, intalniri si evenimente din cadrul proiectului.

Perioada de implementare a proiectului este 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2020 si se desfasoara in doua faze:

  • Faza 1: 2 ani – actiuni privind schimbul de experienta si elaborare Planuri de Actiune, necesare pentru imbunatatirea instrumentelor de politica locale care vizeaza dezvoltarea urbana si patrimoniul cultural
  • Faza 2: 2 ani – activitati de implementare si monitorizare a masurilor din Planul de Actiune

Partenerii proiectului sunt organizatii publice, agentii de dezvoltare regionala si centre academice provenind din 6 tari din intreaga Europa, relevante in domeniul politicilor de patrimoniu cultural si a strategiilor de tip Smart City. Aceste organizatii vor colabora si vor impartasi rezultatele proiectului partilor interesate de la nivel local, autoritatilor de management si institutiilor care se ocupa de implementarea politicilor locale (faza 1), pentru a asigura monitorizarea planurilor de actiune pe parcursul unei perioade de 2 ani (faza 2).

La nivelul regiunii noastre, imbunatatirea instrumentelor de politica se va realiza prin identificarea celor mai bune practici si metode inovatoare de conservare, protejare, promovare si dezvoltare a patrimoniului cultural si natural.

Pe baza rezultatelor schimburilor de experienta cu tarile partenere, ADR va elabora un Plan de Actiune care va cuprinde cele mai bune practici, cele mai relevante si adecvate idei si proiecte in domeniul patrimoniului cultural. Acest document va fi prezentat spre examinare / implementare, Autoritatii de Management pentru Programul Operational Regional si autoritatilor publice locale pentru integrarea in strategiile lor si punerea in aplicare in continuare a unor noi idei de proiecte in cadrul POR 2014- 2020.

In cadrul proiectului SHARE, cele sase municipii resedinta de judet din regiunea Nord-Est prin intermediul Primariilor au fost invitate sa reprezinte sectorul public in grupul partilor interesate si sa participe activ in cadrul Grupului Regional de Lucru (Stakeholders Regional Group). Scopul acestui grup de lucru va fi, la inceput, sa analizeze studiile de caz din regiunile diferitilor parteneri ai proiectului si sa identifice experiente si practici valoroase pentru a putea fi aplicate la nivel local. In plus, primariile vor avea, de asemenea, un rol important in pregatirea si monitorizarea Planului de actiune.



Toate stirile »