Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Concluziile Conferintei 'Clusterele si managementul cunoasterii pentru Europa 2020'

24/09/2014

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est a organizat, in perioada 22-23 septembrie, la Iasi, conferinta internationala Clusterele si managementul cunoasterii pentru Europa 2020, eveniment sustinut de Ministerul Economiei, Institutul de Prognoza Economica Bucuresti, Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii si Asociatia Nationala a Clusterelor din Romania, in calitate de parteneri.

In deschiderea evenimentului, Dl Cristian Adomnitei, Presedintele Consiliului Judetean Iasi, s-a declarat un “fan al clusterelor” si a reiterat in fata audientei intregul sau sprijin si al institutiei pe care o coordoneaza pentru aceasta zona a economiei: „Apreciez intiativa ADR Nord-Est de a aduce in regiunea noastra lectori valorosi, care prin experienta lor aduc valoare adaugata, dar ne si pot ghida in ceea ce inseamna politica de clustere. Desi este un concept relativ nou in Romania, in judetul Iasi a fost imbratisat cu mult entuziasm. In mod pragmatic, Clusterul Regional Inovativ EURONEST IT&C HUB a reusit sa acceseze deja finantari in valoare de 1,3 milioane euro, iar Clusterul Regional Inovativ de Imagistica Moleculara si Structurala Nord-Est IMAGO-MOL a atras 0,5 milioane euro” Cu aceasta ocazie, Presedintele Consiliului Judetean Iasi si-a anuntat participarea la Conferinta Mondiala a Clusterelor, care va avea loc anul viitor, la Milano si in cadrul careia va fi organizat si un stand regional.


Reprezentantul DG REGIO, Claus Schultze - analist politic la Centrul de Competente pentru Crestere Inteligenta, a insistat pe necesitatea de a promova in perioada 2014-2020 Programe Operationale pe baza strategiilor de dezvoltare inteligenta, care identifica domeniile cu avantaje competitive din fiecare zona si a subliniat ca trebuie incurajate legaturile sectoriale intre industrii. Domnia sa si-a oferit sprijinul pentru clusterele din Romania, prin intermediul retelei EREN, pe care o coordoneaza si care are sediul la Bruxelles.

Thomas Lammer Gamp, reputat expert in domeniul elaborarii si punerii in aplicare a programelor de finantare publica,  director al Secretariatului European pentru Analiza Clusterelor (ESCA) la VDI/VDE Innovation & Technik GmbH din Berlin, a impartasit audientei cateva din lectiile invatate in cei peste 15 ani de activitate in politica de dezvoltare regionala si economica : “In primul rand, industria are nevoie de o strategie solida, care sa plece de la ce pot face antreprenorii impreuna. Apoi, Programele Operationale ar trebui sa fie mai flexibile si sa raspunda nevoilor pietei. Remarc si faptul ca la nivelul guvernelor exista tendinta de a se finanta membrii clusterelor, si nu managementul acestora. Consider imperios necesara diversificarea serviciilor pe care le pun la dispozitie asociatiile de sprijinire a clusterelor, conectate cu cerintele din industrie”.

Pe parcursul evenimentului, au fost prezentate si: Strategia De Cercetare, Dezvoltare si Inovare, prin care se propune ca 50% din proiecte sa fie cu impact economic, Programul Dunarea 2020, care se estimeaza ca va fi lansat in octombrie 2014, dar si oportunitatile de finantare directa a clusterelor, prin Axa 1 a Programului Operational Competitivitate.

Prezentarile in plen si atelierele de lucru paralele au fost completate in mod practic cu sesiuni de brokeraj, care au facilitat intalnirile individuale dintre clustere si/sau organizatiile lor suport, care si-au prezentat oferta de colaborare in vederea identificarii unor domenii de interes comun, ce pot constitui baza unor colaborari bilaterale, proiecte si/sau afaceri de viitor.

Conceptul de clustere se adreseaza gruparilor de companii (start-up, IMM, companii mari) care actioneaza impreuna cu organizatii de cercetare intr-un anumit sector de activitate si regiune in scopul stimularii capacitatii inovative, schimbului de cunostinte si expertiza, cresterii numarului de interactiuni si al utilizarii in comun a facilitatilor, contribuind efectiv la transferul de tehnologie, networking si diseminarea de informatii intre membri.

In perioada 2007-2013, peste 600 de clustere din 35 de tari au fost evaluate si certificate cu medalii de bronz, argint sau aur, functie de performanta acestora. In Romania sunt inregistrate 50 de clustere. Dintre acestea, doar 5 clustere au participat si au trecut cu succes auditul de calitate pentru obtinerea medaliei de bronz. ADR Nord-Est este de cativa ani implicata active in procesul de animare a clusterelor. Suntem membri in doua astfel de structuri (IMAGO-MOL si ASTRICO Nord-Est) si ne dorim sa avem si in Regiunea noastra clustere de excelenta. Tocmai de aceea, ma bucura interesul cu care acest eveniment a fost primit in regiunea noastra” a declarat Gabriela Macoveiu, Director Dezvoltarea Afacerilor, ADR Nord-Est.



Toate stirile »