Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Oportunitate de colaborare: ADR Nord-Est, prin intermediul retelei Cradle to Cradle (C2C), va invita sa participati la un transfer de bune practici

18/02/2011

In ultimele decenii se observa o schimbare de la abordarea defensiva in fata provocarilor de mediu (reducere costuri deseuri, conformarea cu normele legislative) spre o abordare mai colaborativa (masuri preventive, managementul mediului) si chiar pro-activa (responsabilizare, eco-eficienta si analiza ciclului de viata al produsului). Putem spune ca s-a demarat o actiune de cautare a unei alternative reale, pentru a merge dincolo de tehnicile de eco-eficienta si de a beneficia de utilizarea gandirii ciclice pentru a conceptualiza comportamentul nostru de productie si de consum.

Cradle to Cradle se integreaza bine in aceasta initiativa si ofera un cadru care subliniaza nevoia de tranzitie catre o societate cu materiale mai sanatoase, sigure si reutilizabile. C2C cheama la sinergii intre obiectivele economice, ecologice si sociale si prezinta o agenda pozitiva pentru provocarile generatiei noastre. Sloganul „mai putin rau inseamna mai bun” apeleaza la stilul nostru modern de viata si la atitudinea unei decizii absolut libere fata de implinirea nevoilor personale, care vine in completarea atmosferei pozitive ce se doreste a fi creata pentru a stimula creativitatea umana si inovarea mai mult decat o poate face sentimentul de vinovatie.

In esenta, C2C incearca sa valorifice materialele reciclabile cat mai mult posibil, fara refolosirea acestora in „aplicatii inferioare” (procedeu numit „downcycling”). Aceasta inseamna ca pe langa utilizarea corespunzatoare a caracteristicilor materialelor si a modalitatilor de utilizare a acestora, trebuie sa fie pusa la punct si o modalitate efectiva de separare a materialelor la sfarsitul vietii lor de intrebuintare, in special a celor valoroase. Aceasta va permite reciclarea si evitarea simplei depozitari a materialelor in site-uri  sau incinerarea (cu sau fara recuperarea energetica). Distinctia dintre sistemele biologice si cele tehnice, precum si pastrarea acestora in circuite cat mai separate, constituie un element esential care a existat si in trecut, dar asupra caruia se revine cu insistenta acum in cadrul C2C. Definirea materialelor si produselor precum si a functiunilor acestora din perspectiva Cradle to Cradle dau o noua dimensiune a calitatii produsului si anume aceea bazata pe materiale care servesc ca nutrienti fie pentru sistemele biologice fie pentru cele tehnice.

In cadrul Cradle to Cradle sunt importante 3 principii:
1) „Deseu = hrana”: orice poate fi un nutrient pentru altceva. Nutrientii biologici sau tehnologici ar trebui sa fie reutilizati ca nutrienti pentru procesele naturale sau/si de productie
2) „Valorificati energia solara”: energia ar trebui sa provina pe cat posibil din resurse regenerabile.
3) „Sarbatoriti diversitatea”: diversitatea biologica, culturala si conceptuala ar trebui sa fie consolidate, promovate si combinate.

Aceste principii de baza conduc la crearea unui set mai larg de principii Cradle to Cradle, cum ar fi Principiile Limburg, Principiile Almere sau Principiile Hanovra, care au fost create si adaptate in si pentru contexte specifice regionale. Reteaua Cradle to Cradle (C2CN) este un proiect de capitalizare INTERREG IVC, al carui scop este reducerea utilizarii materiilor prime pentru a genera mai putine deseuri si mai putina poluare, dar si pentru a imbunatati dezvoltarea economica si inovatia pentru bunastarea fiintei umane. Reteaua este formata din 10 parteneri, care reunesc 10 regiuni UE, in scopul diseminarii si capitalizarii bunele practici C2C implementate pentru prevenirea generarii deseurilor si managementul materialelor ecologice. Acest obiectiv se inscrie in Strategia UE 2020 si strategiile de eficienta asupra deseurilor si resurselor care doresc sa faca din Europa o societate a reciclarii. Proiectul C2CN este catalogat cu statutul fast track, de la cele 10 regiuni angajate C2C asteptandu-se o serie de solutii si cunostinte practice, diseminate pentru reducerea deseurilor si inchiderea ciclurilor productive.

Proiectul C2CN a atras atentia mai multor organisme (regionale) si agentii de dezvoltare regionala care sunt determinate sa lanseze proiecte de eco-eficienta, pentru a demonstra ca gandirea ciclica, productia in circuit inchis, lanturile scurte de furnizare si reciclarea au un viitor in Europa si pot functiona cu succes pentru acesta.

Decidentii politici si administrativi vor sa stie unde pot fi gasite si cum functioneaza aceste bunele practici (numite si cazuri sau initiative). Aceasta in scopul organizarii unor schimburi de bune practici intre regiuni si invatarii din practica implementarii lor. Consimtind la astfel de initiative, se creaza premisele unei promovarii corecte asupra practicilor C2C si ale integrarii unor planuri de actiune in principalele politici de dezvoltare.

In documentul anexat „Ghidul bunelor practici Cradle to Cradle” veti gasi un catalog cu peste 150 de astfel de exemple implementate in Europa. Exemplele de buna practica sunt grupate in ordinea alfabetica a tarilor din care provin in 4 categorii, respectiv: industrie, constructii, dezvoltare teritoriala si buna guvernanta.

Va invitam sa consultati acest material (si lista preselectata de exemple propuse de ADR Nord-Est) pentru a evalua oportunitatea unui transfer in institutia sau organizatia dumeavoastra. Daca sunteti interesati in demararea unui proces de informare/evaluare/adaptare/transfer, va rugam sa completati formularul anexat si sa il expediati pe adresa ADR Nord-Est cu mentiunea: „Pentru Reteaua C2C” folosind urmatoarele date de contact: e-mail adrnordest@adrnordest.ro sau fax: 0233 224167.   

Nota bene: detalii suplimentare vor fi furnizate NUMAI in baza formularelor inregistrate la ADR Nord-Est. Prioritate vor avea cei care depun formularul pana la data 30.03.2011.

Documente suport

Formular de inscriere
Ghid de bune practici C2C [EN]
Domeniile tematice ale proiectului C2CN
Lista preselectata de exemple propuse de ADR Nord-Est + Fise de buna practica preselectate [RO]

Legaturi utile: Sectiune dedicata proiect C2C



Toate stirile »