Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

ADR Nord-Est la Saptamana Europeana a Regiunilor si Oraselor: 3 speakeri, 3 evenimente, o actiune concertata in folosul regiunii

27/10/2016

In perioada 11-14 octombrie 2016 ADR Nord-Est a fost prezenta la o serie de evenimente organizate la Bruxelles in cadrul Saptamanii Europene a Regiunilor si Oraselor 2016

Impreuna mai inteligenti - regiunile si educatia universitara parteneri pentru inovare si crestere

Evenimentul a fost organizat de DG Educatie si Cultura impreuna cu Centrul Comun de Cercetare si DG Regio pe data de 11 octombrie 2016. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est a fost invitata in calitate de regiune pilot in cadrul proiectului "Universitatile pentru specializarea inteligenta (HEISS)".

Regiunea noastra a fost reprezentata de Gabriela Macoveiu, Director Comunicare, Cooperare si Dezvoltarea Afacerilor, care a avut o prezentare centrata in jurul urmatoarelor puncte:

  • legatura dintre specializarea inteligenta si educatia superioara in regiunea Nord-Est;
  • situatia actuala a unitatilor de invatamant superior din regiune (numarul facultatilor, doctoranzilor, etc.);
  • provocari regionale vs provocari nationale in vederea accesarii unor fonduri de catre institutiile de invatamant superior;


(click pe fotografie pentru galerie foto)

Sustinerea strategiilor de specializare inteligenta prin intermediul H2020 si al FEDR: sinergii, bariere si bune practici

Evenimentul, ce a avut loc pe 12 octombrie, a facut parte din European Week of Regions and Cities - Saptamana Europeana a Regiunilor si Oraselor si a fost co-organizat de un consortiu de regiuni si orase europene: Nord-Est Romania (RO), Kent County (UK), Eastern-Netherlands (NL), Madrid Region (ES), West-Flanders (BE), Hauts-de-France (Nord-Pas-De-Calais merging Picardie (FR)).

Specializarea inteligenta reprezinta un instrument strategic pentru ghidarea investitiilor din domeniile inovarii si al dezvoltarii economice catre nevoile regionale. Desi Fondul European pentru Dezvoltare Regionala necesita folosirea specializarii inteligente pentru a prioritiza investitiile, alte programe locale, nationale sau europene finanteaza la randul lor inovarea, existand oportunitatea ca toate tipurile de finantare sa fie mai bine aliniate. Spre exemplu, in cadrul programului Orizont 2020, ERA Net functioneaza ca o schema de coordonare a programelor regionale si nationale pentru a configura apeluri de proiecte, uni-tematice si transfrontaliere, pentru cercetare si dezvoltare.

Seminarul, organizat in parteneriat cu SYNAMERA (proiect H2020) a analizat felul in care cercetarea, dezvoltarea si specializarea inteligenta pot fi sustinute de programe diferite ale Uniunii Europene si cum pot fi resursele europene aliniate cu programele nationale pentru a maximiza rezultatele investitiilor. Participantii au luat parte in cadrul unor sesiuni interactive in care au fost impartasite studii de caz, bune practici, dar au fost supuse atentiei si barierele care trebuie indepartate.

Evenimentul a fost deschis cu un discurs sustinut de Romain Nivelle din partea Hauts-de-France, urmand apoi discutii in formatul de masa rotunda, moderator fiind Emmanuel Boudard, avandu-i drept invitati pe:

  • Geert Dangreau, Coordonatorul politicii de clustere, West Flanders;
  • Gabriela Macoveiu, Director Comunicare, Cooperare si Dezvoltarea Afacerilor, ADR Nord-Est;
  • Jean – Marie Pruvot, Director NFID – Hauts-de-France;
  • Michiel Scheffer, reprezentant si membru al consiliului East Netherlands.

In cadrul mesei rotunde, Gabriela Macoveiu, Director Comunicare, Cooperare si Dezvoltarea Afacerilor a prezentat strategia RIS3 si felul in care Regiunea Nord-Est creaza, transfera si implementeaza inovarea intr-o maniera sistemica, in principal in 4 sectoare: agro-alimentar, textile si imbracaminte, IT&C si biotehnologii.

Un alt mesaj important venit din partea conducerii ADR Nord-Est a fost ca RIS3 este o strategie incompleta daca nu incorporeaza schimbarile societale. In consecinta, ADR Nord-Est a dezvoltat o matrice RIS3 in care fiecarei provocari societale ii corespund sectoare din economia regionala. In plus, a fost amintit programul bilateral de cooperare, bazat pe specializare inteligenta, intre Nord-Estul Romaniei si Provinciile Nord Olandeze, dar si urmatoarele etape in vederea operationalizarii si implementarii RIS3.

A doua parte a evenimentului a constat in discutii in formatul World Cafe, discutiile de grup fiind coordonate de Bogdan Chelariu (ADR Nord-Est), Jonas Lagrou (West-Flanders) si Melanie Vallee (Nord-Pas-de-Calais-Picardie).

In grupul de lucru coordonat de ADR Nord-Est s-au discutat cateva subiecte extrem de importante pentru expertii si reprezentantii altor regiuni europene:

  • avantajele si dezvantajele specializarii inteligente, mai ales atunci cand apar crize sectoriale si/sau financiare (spre exemplu criza auto care a afectat Suedia);
  • dificultatile si avantajele in a produce sinergii intre diferite fonduri si alocari financiare;
  • dificultatile ce reies din politicile sectoriale in opozitie cu politici de sprijin pentru lanturile valorice;

Atragerea investitiilor si imbanatirea calificarii muncitorilor in industriile textile, imbracaminte, pielarie si incaltaminte: bune practici in regiunile europene

Pe data de 14 octombrie 2016, Directia Generala Piata Interna, Industrie, Antreprenoriat si IMM-uri a organizat conferinta “Atragerea investitiilor si imbanatirea calificarii muncitorilor in industriile textile, imbracaminte, pielarie si incaltaminte: bune practici in regiunile europene”.

Publicul tinta al evenimentului a inclus autoritati locale si regionala implicate in gestiunea fondurilor Uniunii Europene, dar si skateholderi din industriile textile, imbracaminte, pielarie si incaltaminte, in mare parte companii, dar si asociatii ale industriei, centre de cercetare, inovare si de educatie.

Obiectivele principale ale evenimentului au fost:

  • sa impartaseasca experiente despre initiative regionale care au legatura cu dezvoltarea tehnologica, inovarea, clustere si imbunatatirea calificarilor muncitorilor in industriile textile, imbracaminte, pielarie, incaltaminte;
  • sa dezvolte sinergii interregionale intre stakeholderii din industriile textile, imbracaminte, pielarie, incaltaminte (autoritati publice, companii, centre de cercetare, asociatii industriale, centre de educatie);
  • sa promoveze o mai buna utilizare a oportunitatilor de finantare a fondurilor Uniunii Europene pentru a impulsiona competetivitatea industriilor sus mentionate.

Evenimentul intra sub incidenta Planului de Investitii Junker. In acest context, Comisia Europeana a creat Platforma de Specializare Inteligenta pentru Modernizare Industriala, pentru a oferi sustinere regiunilor in vederea atragerii de investitii pentru modernizarea industriala si pentru imbunatatirea calificarii din cadrul sectoarelor.

Scopul final este de a crea un set de proiecte mature in ariile noi de crestere economica, cu sustinere din partea a diferite instrumente europene (Fondurile Structurale si de Investitii, EFSI, EIB, etc).

Printre speakerii invitati s-au numarat:

  • Francesco Marchi, Director General, Confederatia Europeana a Textilelor (EURATEX)
  • Carmen Arias Castellano, Secretar General, Confederatia Europeana a Industriei de Incaltaminte (CEC)
  • Gustavo Gonzalez-Quijano, Secretar General, Confederatia Europeana a Industriei Pielariei (COTANCE)

In primul panel regiunea Nord-Est a fost reprezentata de Ionel Arsene, Presedinte al Consiliului Judetean Neamt, care a trecut in revista istoricul industriei textile din judet, dar si schimbarile survenite dupa 1990 in acest sector. Presedintele Consiliului Judetean Neamt a prezentat principalele componente ale sectorului textil, activitatea Clusterului Astrico Nord-Est, dar si modalitati prin care autoritatile locale si regionale sustin industria textila.

In doilea panel a urmat prezentarea reprezentantului ADR Nord-Est in Bruxelles, Bogdan Chelariu, care a facut un rezumat al strategiei de specializare inteligenta a regiunii, a expus avantajele competitive si dezavantajele sectorului textil si a prezentat 3 exemple de proiecte derulate de catre Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi, ce tintesc asupra imbunatatirii calificarii fortei de munca, cu precadere din domeniul textil.

Alte prezentari si discursuri au reprezentat: Regiunea Norte din Portugalia, Institutul Valencian pentru Competitivitatea Afacerilor, Clusterul European pentru Materiale Textile Avansate din Nord Pas de Calais Picardie, Federatia Europeana a Industriei Sportului, Provincia West-Flanders, Centrul de Excelenta al Textilelor din Regatul Unit, Universitatea Tehnica din Lod, Institutul German de Cercetare al Textilelor si Fibrelor din Denkendorf, Centrul de Productivitate al Regiunii Veneto.

Agenda poate fi consultata aici: http://ec.europa.eu/DocsRoom/documents/18822/attachments/1/translations/en/renditions/native



Toate stirile »