Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Achizitiile publice verzi, pe agenda Regiunii Nord-Est

24/05/2019

Din dorinta de a adopta achizitiile publice ecologice (Green Public Procurement - GPP) si de a le insera in instrumentele de politica regionala, ADR Nord-Est s-a alaturat initiativei GPP STREAM, un proiect destinat autoritatilor publice din 5 tari partenere care vor coopera avand obiectivul comun de a promova eco-inovarea, eficienta resurselor si cresterea verde prin implementarea achizitiilor publice verzi.

In Romania, proiectul vizeaza imbunatatirea Programului Operational Regional, in vederea dezvoltarii durabile si tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon, in special prin achizitionarea pieselor de mobilier urban ecologic. La momentul aprobarii proiectului, Romania nu adoptase un plan national cu privire la achizitiile publice verzi, desi circa 20% la suta din PIB este alocat spre achizitii publice (media europeana fiind de 16%). Atentia acordata achizitiilor publice verzi trebuie privita nu doar prin prisma factorilor de mediu, ci si a beneficiilor sociale si economice pe care acestea le produc. Autoritatile contractante, care primesc finantare prin FEDR, pot dezvolta modele de buna practica ce pot fi preluate si de alte organisme publice si pot conduce la promovarea achizitiilor sustenabile.

In aprilie 2019, parteneri din Bulgaria, Spania, Franta, Italia si Romania, cele 5 tari participante in proiect, s-au intalnit in cadrul unui eveniment transnational de invatare si schimb de bune practici, care a avut loc la Alzira, in Spania.

Partenerii de proiect au impartasit si au discutat bunele practici din domeniul achizitiilor publice verzi care au fost identificate deja in cele 5 tari. In prezent, consortiul continua activitatea de identificare a minim 50 de modele de buna practica in domeniul achizitiilor publice verzi, respectiv 10 din fiecare tara, cazuri ce vor fi descrise si publicate pe website-ul proiectului in lunile urmatoare. Pe parcursul evenimentului, institutii importante din Spania au prezentat modelele lor de bune practici. Agenda intalnirii a inclus si o vizita in teren care a exemplificat in mod concret adoptarea achizitiilor publice verzi in Spania.

Pilar Batet, Sef serviciu de contractare si achizitii din partea Consiliului Provincial Castellon: „Noile directive privind achizitiile publice verzi au transformat procesul de achizitii publice dintr-unul birocratic, intr-unul strategic, pentru implementarea politicilor publice, nu numai pentru satisfacerea nevoilor autoritatii contractante. Cand contractarea se utilizeaza pentru introducerea criteriilor sociale, de mediu si inovatoare nu se restrange concurenta. In orice moment se pot introduce criterii noi pentru dezvoltare durabila, indiferent de obiectul contractului.

Vor urma alte 3 evenimente transnationale organizate in Romania, Franta si Bulgaria. Provocarile majore pe care proiectul le vizeaza constau in integrarea achizitiilor publice verzi in cadrul a 8 instrumente de politica din cele 5 tari, precum si convingerea a altor 40 de Autoritati de Management din Uniunea Europeana sa aplice setul de instrumente creat in cadrul proiectului GPP-STREAM.

Mai multe informatii despre proiectul GPP-STREAM pot fi gasite pe website-ul: https://www.interregeurope.eu/gpp-stream, care contine stiri, rezultate si livrabile obtinute in proiect, iar persoanele interesate se pot inregistra in lista de distributie a newsletter-ului GPP-STREAM pentru a primi in mod regulat informatii despre progresul activitatilor proiectului.



Toate stirile »