Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

10 comunitati din Regiunea Nord - Est vor beneficia de avantajele tranzitiei energetice

11/07/2018

Prin aderarea la initiativa europeana, Conventia Primarilor pentru Energie si Clima, autoritatile locale din regiunea noastra si-au oficializat angajamentul de a întreprinde masuri concrete, coerente si cu impact în sensul reducerii emisiilor generate de consumul de energie si adaptarea la schimbarile climatice. Astfel, celor 6 membri din Regiunea Nord - Est (Bacau, Botosani, Husi, Moinesti, Roman si Vaslui) li s-au alaturat de curând alte patru localitati (Iasi, Piatra Neamt, Suceava, Comuna Victoria – judetul Iasi) care s-au angajat în procesul de tranzitie energetica.
Prin acest demers, cele 10 primarii din Regiunea Nord-Est se alatura unui numar de 7.755 localitati din 53 de tari ce împartasesc o viziune comuna pentru 2050:
•    accelerarea procesului de reducere a emisiilor de CO2, contribuind astfel la mentinerea cresterii temperaturii medii globale sub 2°C (optim: 1,5°C), în comparatie cu nivelurile preindustriale;
•    cresterea rezistentei teritoriilor, pregatindu-le astfel pentru efectele negative inevitabile ale schimbarilor climatice si consolidarea capacitatii de adaptare la impactul acestor fenomene negative;
•    accesul universal la servicii energetice sigure, durabile si accesibile pentru toti, îmbunatatind astfel calitatea vietii si securitatea energetica .
Pentru a putea transpune aceste deziderate în masuri concrete, semnatarii conventiei vor elabora în maxim 2 ani, câte un Plan de Actiune pentru Energie Durabila si Clima (PAEDC) ce vor contribui la:
•    reducerea gazelor cu efect de sera cu 40 % pâna în 2030 prin îmbunatatirea eficientei energetice si printr-o utilizare sporita a surselor regenerabile de energie;
•    adaptarea la efectele schimbarilor climatice prin integrarea strategiilor de atenuare si de adaptare la efectele schimbarilor climatice.Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est va organiza în perioada imediat urmatoare o serie de ateliere de lucru pentru a veni în sprijinul echipelor a 9 autoritati locale implicate în procesul de elaborare si actualizare a Planurilor de Actiune pentru Energie Durabila si Clima. Demersul beneficiaza de finantare din partea Programului Orizont 2020 prin proiectul EMPOWERING, implementat în Regiunea Nord-Est de ADR Nord - Est.

Conventia primarilor a fost lansata în 2008 de catre Comisia Europeana, dupa adoptarea Pachetului UE privind clima si energia pentru 2020. Initiativa este singulara prin abordarea de tip bottom-up, care a reusit mobilizarea unui mare numar de autoritati locale si regionale în vederea elaborarii unor planuri de actiune pentru dirijarea eforturilor si a resurselor catre masuri coerente pentru energie durabila. Sprijinul acordat în mod constant de Comisie reprezinta totodata un semnal de recunoastere a eforturilor depuse de autoritatile locale semnatare în implementarea politicilor privind energia durabila.
Semnatarii Conventiei Primarilor s-au angajat în mod voluntar sa contribuie la depasirea tintei Comisiei Europene stabilita pentru anul 2020 privind emisiile de CO2, respectiv reducerea cu mai mult de 20% a acestor emisii generate de consumul de energie finala în teritoriul administrat de catre acestia.
În 2015, initiativa a adoptat un nou obiectiv: continuarea angajamentului de reducere a emisiilor de CO2 si pentru anul 2030 - în contextul noilor obiective stabilite la nivelul Uniunii Europene, incluzând si adaptarea la schimbarile climatice.
Nou-instituita Conventie a primarilor privind clima si energia, lansata de Comisia Europeana la 15 octombrie 2015 în cadrul unei ceremonii desfasurate la Parlamentul European, acorda o sustinere importanta celor trei piloni ai Conventiei consolidate - atenuare, adaptare si asigurare a unei energii durabile si la preturi accesibile.

 



Toate stirile »