Noutati
Iluminat public inteligent pentru Municipiul Iasi
05/05/2020Rolul solutiilor de iluminat inteligent in transformarea digitala a oraselor a crescut considerabil in ultimii ani. Instalarea solutiilor inteligente de iluminat poate juca un rol-cheie intr-o strategie urbana inteligenta, in care instalatiile de iluminat public servesc drept coloana vertebrala a unei retele in care serviciile sunt livrate in beneficiul cetatenilor.
Pentru dezvoltarea sistemului de iluminat inteligent, Primaria Municipiului Iasi a obtinut finantare prin proiectului european „Reabilitare/modernizare/extindere, eficientizare retea de iluminat public in Municipiul Iasi”. Obiectivul general al proiectului il reprezinta cresterea eficientei energetice in iluminatul public care inregistreaza consumuri energetice mari, prin modernizarea aparatelor de iluminat vechi cu lampi cu sodiu, respectiv inlocuirea cu aparate de iluminat cu tehnologie LED.
Valoarea totala a proiectului se ridica la circa 4,7 milioane euro, din care aproximativ 4,6 milioane euro este valoarea finantarii nerambursabile prin Regio - Programul Operational Regional 2014-2020 – Axa Prioritara 3 „Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon” , Operatiunea C „Iluminatul Public”.
Interventiile vor consta in:
- Inlocuirea lampilor cu un consum ridicat de energie electrica prin utilizarea unor lampi tip LED cu eficienta energetica ridicata, durata mare de viata si asigurarea confortului corespunzator;
- Achizitionarea si instalarea de sisteme de telegestiune a iluminatului public la nivel de corp de iluminat;
- Utilizarea surselor regenerabile de energie, respectiv panouri fotovoltaice si kituri cu baterii acumulatoare autonome;
- Modernizarea punctelor de aprindere, precum si telegestiunea acestora impreuna cu telegestiunea individualizata pentru corpurile de iluminat modernizate, prin dispecerat pentru telegestiunea sistemului de iluminat;
- Strategii de conducere operativa pentru eficienta energetica (si implicit de reducere a CO2) superioara fata de dimarea traditionala la orele tarzii ale noptii, respectiv interconectarea logica a sistemului de iluminat cu sistemul de management al traficului si cu statii meteo locale.
Sistemul de iluminat modernizat cuprinde principalele artere de intrare in Iasi si principalele artere de legatura pe care se desfasoara traficul local.