Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est s-a reunit in formula noua

08/07/2016

Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est s-a intrunit joi, 7 iulie la Piatra Neamt. La intalnire au participat, personal sau prin imputerniciti, 21 din cei 24 membri CDR, precum si conducerea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est. Sedinta a fost deschisa de Dumitru Buzatu, Presedintele CDR Nord-Est, iar Directorul General al ADR Nord-Est-Vasile Asandei, a facut o introducere a noilor membri ai Consiliului, carora le-a prezentat echipa de conducere a agentiei, precum si activitatea acesteia.

Ordinea de zi a cuprins o informare privind oportunitatile de finantare cuprinse in Programul Operational Regional 2014-2020, sustinuta de Georgeta Smadu, Director Directia Planificare, Programare, o informare privind situatia implementarii POR 2007-2013 in Regiunea Nord–Est, sustinuta de Nicolaie Burghelea- Director al Organismului Intermediar POR, o informare privind situatia implementarii POS CCE 2007-2013 in Regiunea Nord-Est, sustinuta de Cristian Zama, Director Directia monitorizare ex-post, precum si o informare privind activitatea recenta de dezvoltare a afacerilor, prezentata de Vlad Gliga, Sef Serviciu Dezvoltarea Afacerilor. Conducerea CDR Nord-Est va fi asigurata in continuare prin Presedintele Dumitru Buzatu, Presedinte al Consiliului Judetean Vaslui, iar ca vicepresedinte a fost desemnat Sorin Brasoveanu, Presedintele Consiliului Judetean Bacau.

Din raportul asupra implementarii Programului Operational Regional 2007-2013 a rezultat ca au fost inregistrate la ADR Nord-Est 1521 cereri de finantare, din care au fost contractate 599 de proiecte a caror valoare nerambursabila solicitata insumeaza 785,36 milioane euro, reprezentand peste 111% din alocarea regiunii Nord-Est. Sumele rambursate solicitantilor, in valoare de 612,49 milioane Euro, denota un grad de absorbtie de 87% din suma alocata.

In mod complementar, peste 80 de milioane de euro fonduri nerambursabile au fost atrase in Regiune si peste 1700 de noi locuri de munca au fost create prin Programul Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice 2007-2013”, preluat in martie 2013 de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est cu un grad de absorbtie de 6,7% si adus la 94% absorbtie financiara.

Un subiect de interes pentru participantii la reuniune, potentiali beneficiari ai finantarilor din Instrumente Structurale, a fost prezentarea Programului Operational Regional 2014-2020, cu o alocare regionala estimata de aproximativ 1 miliard de euro. Regiunii Nord-Est ii va reveni 17,35 % din alocarea nationala, pentru transpunerea in proiecte de dezvoltare a urmatoarelor 10 axe prioritare: Infrastructura de Cercetare, Dezvoltare, Inovare; Sprijinirea IMM; Eficienta energetica (cladiri publice), Dezvoltare urbana; Turism (patrimoniu cultural si natural); Infrastructura rutiera; Infrastructura de sanatate si sociala; Comunitati defavorizate; Infrastructura de educatie; Imbunatatirea infrastructurii cadastrale in mediul rural.

“Fiind prima reuniune a Consiliului in formula stabilita de alegerile locale din iunie 2016, a fost si o oportunitate de a ne cunoaste mai bine; membrii de tradiitie si-au impartasit experientele anterioare in colaborarea cu organizatia noastra, iar participantii mai noi au avut ocazia sa ne cunoasca mai indeaproape activitatea. Preocuparea de a asigura un grad inalt de absorbtie a fondurilor europene in perioada 2014-2020, dar si dorinta de a colabora in vederea dezvoltarii socio-economice a intregii Regiuni, au fost impartasite de toti participantii in aceeasi masura” – a declarat Dl Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.

Componenta CDR Nord-Est



Toate stirile »