Noutati
Comisia Europeana lanseaza Planul de Investitii pentru Europa
05/04/2016Informatii noi privind Planul de investitii pentru Europa:
Prioritatea majora a Comisiei Juncker este sa readuca Europa pe curba de crestere si sa creeze locuri de munca, fara a genera noi datorii. Fondul european pentru investitii strategice (FEIS) - nucleul Planului de investitii pentru Europa - si fondurile structurale si de investitii europene (fondurile ESI) joaca amandoua un rol de baza in ceea ce priveste crearea de locuri de munca si cresterea economica.
Mai exact, fondurile ESI pot fi asistate de fondurile FEIS in cazurile in care aplicatia respectiva intruneste conditiile de eligibilitate. De asemenea, vor putea exista situatii unde aceasta complementaritate va transforma o investitie formata din resursele suportate de FEIS si fondurile ESI intr-un singur proiect.
In vederea sprijinirii autoritatilor locale si promotorilor proiectelor de a profita la maximum de posibilitatile de combinare ale fondurilor FEIS si ESI, Comisia JUNKER a creat un ghid pus la dispozitia tuturor partilor implicate in Planul de Investitii pentru Europa. Cele doua instrumente au fost proiectate in mod diferit, dar complementar, din punctul de vedere al motivatiei, conceptiei si cadrului legislativ, iar ele se sustin reciproc.
Brosura privind combinarea fondurilor ESI cu FEIS
25.03.2016
Criza economica si financiara mondiala a ingreunat investitii esentiale in infrastructura, inovare si sectorul privat. In prezent investitiile in Europa sunt cu 15% mai scazute fata de nivelul inregistrat anterior crizei. Europa trebuie sa remedieze acest decalaj, sa se redreseze in urma crizei si sa isi consolideze competitivitatea globala.
Lichiditatea este disponibila, dar multe proiecte sunt in imposibilitatea de a-si asigura o finantare adecvata. Increderea investitorilor este scazuta din cauza volatilitatii economice si a incertitudinilor legislative sau de alta natura. Ca urmare, in timp ce conditiile de investitii exista, banii nu isi gasesc drumul spre proiecte viabile economic.
In acest scop Comisia Europeana a lansat Planul de Investitii pentru Europa („planul Juncker”), ce are ca obiectiv inlaturarea obstacolelor din calea investitiilor strategice, oferind vizibilitate si asistenta tehnica pentru proiecte de investitii si utilizarea inteligenta si eficienta a resurselor financiare.
Fondurile aferente acestui plan sunt rambursabile si sunt complet separate de fondurile europene structurale si de investitii (FESI), care se acorda sub foma de granturi (nerambursabile) prin programele operationale, in conformitate cu Acordul de parteneriat incheiat intre Romania si Comisia Europeana.
Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est isi propune sa identifice un portofoliu integrat cu privire la oportunitatile de afaceri existente in sectorul privat, pentru care sunt necesare surse de finantare externe (banci de investitii, Banca Europeana de Investitii, etc.), altele decat fondurile europene structurale si de investitii de care Romania beneficiaza in perioada 2014-2020 (programe operationale conform Acordului de Parteneriat intre Romania si Comisia Europeana). Aceste propuneri trebuie sa indeplineasca conditiile specificate in Anexa 1, atasata la prezenta adresa.
Avand in vedere cele de mai sus am aprecia daca ati putea sa ne transmiteti, cat mai repede cu putinta, in format electronic, conform Anexei 2, informatii privind proiectele de investitii pe care le aveti in vedere, pentru a putea fi transmise punctului national de contact pentru Planul de Investitii pentru Europa organizat in cadrul Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.
Persoana de contact din partea ADR Nord-Est este Dl. Sandu Lucian – Sef Birou Dezvoltarea Afacerilor, e-mail: lucian.sandu@adrnordest.ro, tel.: 0233.218.071.
In Romania Punctul National de Contact dedicat implementarii Planului de investitii pentru Europa este organizat si functioneaza in cadrul Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA), sub coordonarea Ministerului Finantelor Publice.
Anexa 1 – “Scurta prezentare a Planului de Investitii pentru Europa”
Anexa 2 – “Tabel centralizator proiecte de investitii”
Formular privind proiectul