Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Comisarul european Corina Cretu sprijina Regiunea Nord-Est in proiectele sale de dezvoltare

04/03/2016

Primavara vine cu vesti mari pentru Regiunea Nord-Est. In perioada 2-3 martie 2016, Directorul ADR Nord-Est, Vasile Asandei, a participat la o serie de intalniri cu reprezentantii Comisiei Europene, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerului Fondurilor Europene si cu omologii sai din celelalte agentii, din care au rezultat obiective ambitioase pe termen scurt si mediu.

Desi Regiunea Nord-Est este o regiune saraca, in ultimii ani s-au inregistrat progrese in privinta gradului de dezvoltare, iar ultimul barometru Eurostat confirma ca a castigat cateva pozitii in lupta cu saracia. Acest lucru se datoreaza si implementarii cu succes a Programului Operational Regional 2007-2013 in regiune care, la acest moment, are cel mai ridicat grad de absorbtie la nivel national.

Pentru a stimula acest trend deja manifestat, Comisia Europeana a inclus Regiunea Nord-Est in proiectul pilot  "Regiuni mai putin dezvoltate", care se adreseaza, pentru inceput, regiunilor Nord-Est si Nord-Vest. Prin acest proiect, Comisia Europeana si autoritatile romane isi propun maximizarea impactului investitiilor europene in aceste regiuni, in functie de prioritatile si necesitatile acestora si in beneficiul direct al cetatenilor lor. Expertii Comisiei vor analiza caracteristicile macroeconomice, stadiul reformelor administrative, guvernanta locala si investitiile din regiunile cuprinse in proiect si vor ajuta la conturarea celor mai viabile solutii pentru dezvoltarea acestor regiuni.

Lansarea acestui proiect a avut loc la Bucuresti, in data de 3 martie 2016, in prezenta Comisarului european pentru Politici Regionale, Corina Cretu, a vicepremierului Vasile Dancu si a Directorilor generali ai ADR Nord-Est si ADR Nord-Vest. Cu aceasta ocazie, Vasile Asandei a participat la intalniri de lucru cu doamna Comisar si cu Ministrul Dezvoltarii, avand ca subiecte, atat initiativele promovate de la nivel regional, cat si coroborarea lor cu masurile guvernamentale privind sprijinirea regiunii noastre.

Am prezentat Comisarului Cretu si Vicepremierului Dancu faptul ca Regiunea Nord-Est este vie si chiar entuziasta in efortul ei pentru dezvoltare. Este un moment bun, prielnic, exista un parteneriat activ si pot spune ca toti actorii locali – administratii publice locale, universitati, entitati private, participa cu interes si sprijina demersurile noastre. Chiar credem ca este o sansa reala sa depasim statutul de regiune mai putin dezvoltata” – a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est, la iesirea din intalnire.

De asemenea, in cadrul reuniunii Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Regional 2014-2020, desfasurata in 2 martie, s-a stabilit un calendar al lansarilor de proiecte pentru acest program. Pentru urmatoarele tipuri de interventii: drumuri judetene, eficienta energetica in cladiri rezidentiale, patrimoniu cultural, microintreprinderi, revitalizarea zonelor urbane degradate si turism, primele apeluri de proiecte sunt estimate a fi lansate incepand cu aceasta luna.

Ca element de noutate, a fost introdusa obligativitatea contributiei de 10% pentru microintreprinderi in cadrul prioritatii 2.1 A din POR 2014-2020.

Pentru domeniile: Dezvoltare urbana, Servicii sociale – grup vunerabil ”batrani”, IMM-uri, Eficienta energetica in cladiri publice si iluminat public, Mobilitate urbana, Autoritatea de Management a POR pregateste lansarea in consultare publica a ghidurilor specifice pana la jumatatea anului 2016.



Toate stirile »