Noutati
Catre viitorul energetic durabil - responsabilizarea autoritatilor locale si regionale
20/06/2019Schimbarile climatice reprezinta o provocare globala care nu are frontiere si care afecteaza deja vietile noastre cotidiene. UE a decis o reducere a gazelor cu efect de sera (GES) cu 40% pana la 2030. Cadrul privind clima si energia 2030 include tinte largi si obiective de politica la nivelul UE pentru 2030, precum si pentru 2050. Pentru a combate schimbarile climatice si a atinge obiectivele, sunt necesare abordari coordonate, politici eficiente in materie de energie si clima, precum si planuri si strategii in vigoare.
In ultimii 3 ani si jumatate, echipa proiectului EMPOWERING (agentiile de dezvoltare regionala, regiunile, institutele de cercetare din 6 regiuni ale UE – Italia, Spania, Romania, Croatia, Ungaria si Grecia) au lucrat pentru a consolida capacitatea autoritatilor locale si regionale din fiecare regiune implicata sa elaboreze planuri de energie durabila si clima coerente cu politicile europene privind clima si energia. Acum, proiectul EMPOWERING ajunge la final.
Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est parte implicata in acest proiect va participa Conferinta finala EMPOWERING, care va avea loc pe 25 Iunie, la Miskolc, Ungaria, impreuna cu reprezentantii municipiului Bacau si comunei Victoria, Iasi, care au elaborat si adoptat in consiliul local Planurile pentru Energie Durabila si Clima. Acest eveniment reprezinta o buna ocazie pentru imbunatatirea cunostintelor pentru a continua cu succes implementarea acestor strategii.
Aceasta conferinta finala urmareste sa reuneasca toate partile interesate implicate in energie, planificarea adaptarii climatice si tranzitia catre o societate cu emisii scazute de dioxid de carbon: autoritatile locale, regionale, nationale, factorii de decizie, tehnicienii, mediul academic, ONG-urile, retelele.
Gasirea unui raspuns pentru a reduce incalzirea globala nu este posibila individual. In prima sesiune vor fi prezentate structurile de sprijin. Lectorii din sesiune includ reprezentanti ai: Climate Alliance, Energy Cities si EASME.
In cadrul celei de-a doua sesiuni vor fi prezentate initiative de succes privind consolidarea capacitatii autoritatilor locale si regionale pentru a indeplini obiectivele UE in materie de clima si energie (inclusiv consolidarea capacitatilor, implicarea partilor interesate, guvernanta pe mai multe niveluri, instrumentele de gestionare a energiei).
Autoritatile locale si regionale vor fi invitate sa isi impartaseasca experienta si bunele practici in ceea ce priveste planificarea energetica pe termen lung si guvernanta pe mai multe niveluri si sa defineasca modalitatea de a respecta cel mai bine obiectivele UE 2030 si 2050 privind clima si energia.
“Autoritatile locale au puterea de a influenta problemele climatice, insa deseori nu dispun de capacitatea de a recunoaste provocarile, oportunitatile si de a oferi solutii. Acest lucru este valabil in special pentru autoritatile locale mici si mijlocii care se confrunta cu mai multe provocari in ceea ce priveste planificarea si punerea in aplicare in domeniul energiei, astfel incat preocupare noastra permanenta este sa le sprijinim in aceste demersuri. Proiectul EMPOWERING este doar unul din aceste instrumente, prin care ii aducem mai aproape de provocarile globale si, de ce nu, de prioritatile tematice pentru perioada 2021-2027, insotite de alocari financiare generoase” a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.
Toate autoritatile din Regiunea Nord-Est au acum oportunitatea de a beneficia de rezultatele proiectului, inclusiv prin intermediul platformei de invatare (in limba romana), care include informatii despre Pactul Primarilor si Planul de actiune privind energia durabila si clima, idei privind finantarea actiunilor pentru indeplinirea obiectivelor PAEDC, dar si inspiratie si exemple de bune practici, transferabile si adaptabile la specificul regional.
Pagina dedicata proiect: https://empowering2020.eu/ro/