Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Intalnire a Grupului Regional Consultativ din domeniul Apei

31/05/2019

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est a organizat in data de 30 mai 2019, la Piatra-Neamt cea de-a doua intalnire a Grupului Regional Consultativ din domeniul Apei, care reuneste specialisti in domeniu: operatori de alimentare cu apa si canalizare, firme producatoare de echipamente si tehnologii dedicate apei, reprezentanti ai administratiei publice si administratiilor bazinale, universitati si centre de cercetare. Sectorul apei reprezinta un sector cu potential de specializare inteligenta in Regiunea Nord-Est.

In cadrul evenimentului a fost prezentata oportunitatea aderarii la Parteneriatul European “Water Smart  Teritories” constituit in cadrul Platformei de Specializare Inteligenta (S3P) pentru Modernizare Industriala, initiat de regiunile Aragón (Spania), Centre – Val de Loire (Franta) si Fryslân (Olanda). Parteneriatul isi propune sa contribuie la consolidarea capacitatii de inovare a regiunilor europene fara a se limita la eficienta resurselor de apa, mergand catre facilitarea unor noi investitii bazate pe infrastructura deschisa de inovare (open innovation) si noile tehnologii in gestionarea durabila a apei de catre grupuri si actori importanti din ecosistemele regionale. O astfel de cooperare interregionala poate creste impactul si facilita o colaborare mai stransa si interdisciplinara intre regiunile partenere si organizatiile regionale care sa raspunda provocarilor industriei apei prin solutii tehnologice avansate pentru a aborda nevoile teritoriilor si ale societatii europene.

Totodata, s-a discutat despre situatia actuala a regiunii unde am reusit sa schitam o imagine a activitatilor, proiectelor si eforturilor cunoscute dedicate dezvoltarii ecosistemului regional de cercetare si inovare. Impreuna cu reprezentantii din regiune, am incercat sa stabilim pasii care trebuie parcursi pentru atingerea etapelor de dezvoltare a masei critice in ecosistemul general al inovarii in sectorul apei. In acest sens, au fost identificate idei noi de proiecte, oportunitati de parteneriate, dar si o parte din problemele cu care regiunea noastra se confrunta in acest sector. 

Agenda intalnirii a inclus si prezentarea lectiilor invatate in urma derularii vizitei de studiu in regiunea Creta din Grecia (9-10 aprilie 2019 ) de catre cele doua entitati participante. Din bunele practici prezentate in Grecia, ne putem referi la avantajele utilizarii ozonului in tratarea apei, la protectia surselor de apa si incadrarea lor ca “Arii protejate”, implementarea unor tehnologii eficiente si, de asemenea, aplicarea eficienta a Directivelor europene.



Toate stirile »