Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

'Adio hartii' - OUG privind unele masuri pentru digitalizarea sistemului de coordonare si gestionare a fondurilor europene structurale si de investitii pentru perioada de programare 2014-2020

13/05/2020

Prin Ordonanta de urgenta privind unele masuri pentru digitalizarea sistemului de coordonare si gestionare a fondurilor europene structurale si de investitii pentru perioada de programare 2014-2020 este reglementata obligatia ca toti angajatii MFE si ai structurilor aflate in subordine de a folosi exclusiv sistemul digital si de a renunta la hartii in interactiunea pe care o vor avea cu beneficiarii finantarilor, incepand cu data de 01 iunie 2020. Ordonanta nr. 65/2020 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 381 din data de 12.05.2020.



Scopul acestei ordonante este de a debirocratiza si transparentiza interactiunile dintre beneficiarii fondurilor europene si autoritati, in vederea crearii cadrului legal de aliniere la Regulamentele Europene. „Am provocat o mica revolutie realizand ceea ce trebuia facut inca din 2014, si anume sa intram in normalitatea folosirii sistemului digital. De acum nu mai exista cale de intoarcere la mecanismele greoaie pe care le urau atat de mult beneficiarii finantarilor”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, domnul Marcel Bolos.

In ultimii ani, procesul de informatizare a institutiilor si autoritatilor publice s-a dezvoltat in functie de politicile si de posibilitatile acestora de accesare a finantarilor propriilor proiecte si mai putin intr-o maniera integrata, tendinta care a creat premisele dezvoltarii unor sisteme „izolate” care au rezolvat probleme interne institutiilor sau probleme punctuale fara a urmari o viziune de ansamblu sau indeplinirea obiectivelor strategice, inclusiv din punct de vedere al livrarii de servicii publice electronice catre cetatean.
In acest context, trebuie subliniat faptul ca guvernarea digitala are rolul de a sprijini procesele administrative, de a imbunatati calitatea serviciilor si de a spori eficienta interna a sectorului public. Serviciile publice digitale reduc sarcina administrativa pentru mediul privat si cetateni, facand ca interactiunile acestora cu administratia publica sa fie mai rapide, mai eficiente, mai practice si mai transparente si nu in ultimul rand mai putin costisitoare. In plus, integrarea utilizarii tehnologiilor digitale in strategiile de modernizare a administratiei publice poate permite obtinerea de beneficii economice si sociale suplimentare pentru societate in ansamblul sau.

Prevederile OUG fac referire la sistemul informatic utilizat in gestionarea fondurilor europene, sistem care asigura colectarea, inregistrarea si stocarea, in forma electronica, a datelor referitoare la fiecare operatiune, si care are ca element central Sistemul Unic de Management al Informatiei (SMIS2014+), impreuna cu aplicatia MySMIS2014 si aplicatia SMIS Minimal.

Conform OUG 65/2020, incepand cu data de 01 iunie 2020, autoritatile de management, organismele intermediare si beneficiarii proiectelor cu finantare din fonduri europene structurale si de investitii ale POIM, POCU, POC, POR, POCA, POPAM, POAT, precum si Autoritatea de Management si beneficiarii proiectelor cu finantare din POAD sunt obligate sa emita, sa primeasca si sa prelucreze documentele aferente apelurilor de proiecte, contractelor de finantare/ordinelor/deciziilor de finantare, actelor aditionale la acestea, cererilor de rambursare, cererilor de prefinantare, cererilor de plata, dosarele achizitiilor publice, rapoartelor de progres, precum si a altor categorii de documente care stau la baza implementarii proiectelor numai prin intermediul sistemului informatic SMIS2014+/MySMIS2014.

Aceasta ordonanta reprezinta inca un pas inspre realizarea guvernarii digitale ce va avea ca efecte alinierea statului roman la directiile europene in materie, eficientizarea activitatilor si fluxurilor institutionale cu impact in planul diminuarii birocratiei si ameliorarii interactiunii cu cetatenii, cresterea vitezei de raspuns a sectorului guvernamental la noi cerinte, respectiv simplificarea adaptarii proceselor interne la schimbarile legislative.

OUG nr. 65/07.05.2020



Toate stirile »