Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Specializarea inteligenta in tarile aflate in zona de extindere UE

10/09/2018

In perioada 4-5 septembrie 2018, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, prin Dna Gabriela Macoveiu, Director Comunicare, Inovare si Cooperare Externa, a participat, in calitate de expert international, la seminarul Specializarea inteligenta in tarile aflate in zona de extindere UE.

Evenimentul a fost organizat in Kharkiv, Ucraina, de Comisia Europeana, prin instrumentul de Asistenta Tehnica si Schimb de Informatii - TAIEX, cu sprijinul Centrului Comun de Cercetare al Comiseie, JRC (Joint Research Center).

In contextual in care Moldova, Tunisia si Ucraina sunt in proces de elaborare a strategiilor lor de specializare inteligenta cu sprijinul Centrului Comun de Cercetare - JRC, constructia capacitatii institutionale in vederea realizarii procesului de descoperire antreprenoriala, constituie elementul central al specializarii inteligente pentru urmatoarea perioada in aceste tari.

Scopul acestui seminar multinational a fost acela de a pregati echipele RIS3 (coordonatorii si facilitatorii procesului de descoperire antreprenoriala - EDP) sa fie capabili sa ruleze efectiv procesul, in concordanta  cu ghidul UE. Seminarul a permis un schimb de opinii si lectii invatate intre lectori (Polonia, Lituania, Romania), recunoasterea progesului in S3 inregistrat de aceste state membre, dar si apropierea de echipele Ministerelor de Cercetare Inovare din Ucraina, Moldova si Tunisia, in vederea unor colaborari viitoare in acest domeniu.

Similitudinea domeniilor de specializare inteligenta identificate face ca aportul ADR Nord-Est sa fie unul consistent si extrem de apreciat, cu sprijinul Agentiei, fiind pregatita harta de lucru pentru Moldova  - calendarul si scopul evenimentelor EDP ce vor fi organizate in perioada 2018-2019, pe domeniile agroalimentar, biotehnologie si TIC.

Reamintim ca, in anul 2017, ADR Nord-Est a derulat un proces de descoperire antreprenoriala in Regiunea Nord-Est. Acest dialog structurat, a oferit participantilor posibilitatea sa evalueze provocarile care impiedica dezvoltarea economica inovativa si sa identifice oportunitatile ce pot contribui la valorificarea competentelor si avantajelor competitive pentru inducerea procesului de transformare economica. Astfel, au fost identificate posibile solutii pentru specializarea Regiunii Nord-Est in urmatoarele domenii:

  • Agro-alimentar
  • Textile si noi materiale avansate
  • Biotehnologii
  • Mediu si Energie
  • Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor (IT&C)
  • Turism pentru stil de viata sanatoasa


Toate stirile »