Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Jurnal antreprenorial: un an de la lansarea Rubik Hub

21/05/2018

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est marcheaza vineri, 25 mai 2018, un an de la lansarea celui mai ambitios proiect de dezvoltare antreprenoriala la nivel regional, Rubik Hub.

Evenimentul aniversar va avea loc la Piatra Neamt, in cladirea Rubik Hub, Aleea Tineretului, nr. 1 (Strandul Municipal), incepand cu ora 11:00 si va reuni reprezentanti ai initiatorilor, autoritatilor locale care au sprijinit demersul, colaboratori din mediul universitar si privat, dar si membri ai comunitatii antreprenoriale din Regiunea Nord Est.

Obiectivul evenimentului este acela de a face o retrospectiva a proiectelor initiate in cadrul Rubik Hub si de a sublinia impactul acestora, evidentiind bunele practici, noile tendinte ale domeniului, dar si rezultatele obtinute pana in prezent. O prezentare a proiectelor ce urmeaza a fi lansate in cadrul Rubik Hub va fi, de asemenea, un punct cheie pe agenda evenimentului.

Cu sprijinul Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, Consiliului Judetean Neamt, Primariei si Consiliului Municipal Piatra Neamt, companiilor DEDEMAN si DINAMIC 92, ADR Nord-Est a lansat la Piatra Neamt Rubik Hub, o structura de sprijinire a startup-urilor si a IMM-urilor inovatoare din Regiunea Nord-Est. Misiunea Rubik Hub este una indrazneata si isi propune sa dezvolte ecosistemul antreprenorial din Regiunea de Nord-Est prin conectarea, educarea, incurajarea oamenilor si inspirarea fondatorilor de startup-uri, pentru dezvoltarea unor companii de succes.

Printre realizarile primului an de activitate se numara o serie de evenimente si proiecte de impact in mediul antreprenorial si industria IT, menite sa creasca gradul de inovare in toate sectoarele prioritare din regiunea Nord Est, dupa cum urmeaza:

  • Parteneriatul cu CODECAMP – lansarea Rubik Hub a avut loc anul trecut, pe 27 mai 2017, in cadrul celei mai mari conferinte de IT din Romania si prima editie CODECAMP Piatra Neamt.

Ulterior, pe parcursul anului, Rubik Hub a fost prezent cu track-ul de antreprenoriat in alte 6 editii CODECAMP, crescand astfel interesul tinerilor din regiune pentru antreprenoriatul de tip Startup:

- 4 editii CODECAMP Iasi
- 1 editie CODECAMP Bacau
- 1 editie CODECAMP Suceava

  • Startup Weekend Piatra Neamt– cel mai mare eveniment antreprenorial din regiune. Este un eveniment marca Techstars - cel mai mare accelerator de startup-uri la nivel global și totodată una dintre cele mai mari rețele internaționale ce sprijină succesul startup- urilor.

La Startup Weekend Piatra Neamt, cei aproximativ 100 de participanti au avut ocazia sa isi prezinte ideea de business si, pe parcursul a 54 de ore, au fost ghidati, mentorati si ajutati sa o transforme intr-un plan de business fezabil. La finalul celor 3 zile, un juriu format din oameni din mediul internațional de startup a evaluat planurile de business construite in cadrul evenimentului.

  • Pe parcursul anului, Rubik Hub a gazduit peste 20 de evenimente in Piatra Neamt si a organizat peste 30 de evenimente pe teme antreprenoriale si de tech in alte orase din regiune, la care au participat peste 1000 de persoane din diferite domenii si categorii de varsta, dar cu potential sa dezvolte businessuri de succes sau sa duca businessurile deja incepute, la nivel scalabil si sa isi imbunatateasca competentele antreprenoriale.

Asa cum si-a propus, in primul an de activitate, echipa Rubik Hub a lucrat direct cu 25 de startupuri pe care le-a mentorat, ghidat si ajutat, fie sa isi contureze ideile de business, fie sa testeze produse si sa le lanseze pe piata.

  • Din martie 2018, a fost lansat proiectul pilot RubikEDU –un curs de educatie antreprenoriala de tip startup, care urmareste sa inspire tinerii sa creeze afaceri de succes la nivel global si sa aiba o abordare inovatoare asupra modului de a actiona in acest domeniu. Cursurile RubikEDU se diferentiaza de celelalte programe de educatie antreprenoriala disponibile printr-o metoda interactiva de instruire, prin continutul atent elaborat, bazat pe experienta reala a unor antreprenori care au fondat startupuri de succes la nivel global, national si local.

Astazi, Rubik Edu se livreaza in 4 universitati partenere: Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava, Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacau, Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara ˝Ion Ionescu de la Brad˝, din Iasi

“Am plecat de la premisa ca Regiunea noastra are nevoie, nu doar de infrastructura si de finantare, ci si de locuitori motivati, care sa ramana aici, sa construiasca aici si sa aiba incredere ca pot reusi. Am o mare apreciere pentru aceasta initiativa, care apartine Dlui Vlad Gliga si care se bazeaza pe conturarea comunitatilor antreprenoriale sanatoase, sustenabile, cu idei si solutii inovatoare care raspund provocarilor societale, avand in prim plan antreprenorul si nevoile sale de dezvoltare, de la faza de idee, pana la scalare si iesirea pe piata. Comunitatea creata in jurul Rubik Hub reuneste organizatiile de cercetare si universitatile, mediul de afaceri, autoritatile publice şi societatea civilă si isi propune sa incurajeze principalele parti interesate sa coalizeze sub spectrul unei viziuni comune: de a construi un ecosistem antreprenorial bazat pe ideea de comunitate in care fiecare individ contribuie in mod activ la bunastarea acesteia intr-un mod inovator si sustenabil avand in centru startupurile ” declara Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.

˝Gandul de la care am plecat a fost sa ajutam regiunea sa livreze mai multe povesti antreprenoriale de succes decat a facut-o pana acum, sa se formeze un mediu sanatos de business, unde tinerii sunt incurajati si sprijiniti si unde antreprenorii, in general, nu se simt singuri˝ declara Vlad Gliga, Director Directia Dezvoltarea Afacerilor in cadrul ADR Nord-Est.



Toate stirile »