Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

ADR Nord-Est - o prezenta familiara si apreciata la Bruxelles

20/05/2014

In perioada 16-17 mai 2014, ADR Nord-Est a fost prezenta in Bruxelles cu o noua serie de activitati care au avut drept scop cresterea vizibilitatii agentiei si a Regiunii Nord-Est, interactionarea cu reprezentantii Comisiei Europene, precum si atragerea unor potentiali investitori.

Obiectivele Planului pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est 2014-2020, asteptarile noastre in ceea ce priveste posibilitatea preluarii unor arii de interes in viitoarele programe operationale, au fost elementele centrale ale Seminarului international organizat in 16 mai 2014 la sediul Biroului de reprezentare al ADR Nord-Est din Bruxelles – Rue Van Orley nr 5.

Dna Iulia Serban, project manager in cadrul DG Regio a prezentat celor peste 40 participanti informatii noi privind stadiul negocierilor Romaniei cu CE in raport cu Acordul de Parteneriat si cu primele drafturi ale noilor programe operationale. Felicitand inca o data ADR Nord-Est pentru rolul exemplar pe care il joaca in absorbtia fondurilor europene in Nord-Estul Romaniei, Dsa a indemnat la sporirea efortului pentru stabilirea unui numar mai restrans de domenii de interventie in viitorul POR (momentan acesta acoperind cca 70% din obiectivele Acordului de Parteneriat) si la dezvoltarea unor strategii sectoriale care sa demonstreze modul in care regiunea va adresa provocari majore din domenii ca dezvoltarea urbana, dezvoltarea inteligenta a sectorului IMM, incluziunea sociala, eficienta energetica, promovarea economiei bazata pe consumul redus de bioxid de carbon, cresterea capacitatii administrative.   

Dna Vanessa de Bruyn, program manager la DG DEVCO a prezentat stadiul actual al dialogului strategic dintre CE si Parlamentul European in ceea ce priveste aprobarea noilor documente de programare si reguli de implementare pentru programele de vecinatate si cooperare transfrontaliera (ENI CBC). Avand in vedere interesul major al Regiunii Nord-Est de a afla noutati privind orientarea viitoarelor programe de cooperare transfrontaliera Romania-Republica Moldova si Romania-Ucraina, informatiile primite au fost deosebit de apreciate de intreaga audienta. Obiectivele programelor vor fi orientate catre economie, mediu si mobilitate, pentru prima data obiectivul de cooperare people to people devenind o tema transversala. CE se asteapta ca proiectele CBC sa fie nu doar proiecte eligibile, dar si proiecte care adreseaza probleme/nevoi comune ambelor tari. Pentru prima data proiectele mari de infrastructura propuse pentru atribuire directa(Large Scale Projects) vor fi incluse si aprobate odata cu programul de finantare.     

Incheind cu prezentari despre stadiul implementarii POR 2007-2013 si POSCCE 2007-2013, aflate in responsabilitatea OI-urilor POR si POSCCE Nord-Est, Dl Director general Constantin Apostol a subliniat faptul ca efortul nostru de a ne manifesta prezenta in Bruxelles cu o anumita periodicitate, intr-un anumit calendar este motivat de dorinta noastra de crea prin Biroul de reprezentare o interfata activa cu Regiunea Nord-Est, avand urmatoarele obiective: internationalizarea activitatii ADR Nord-Est si a colaboratorilor sai regionali, stabilirea de contacte viabile si parteneriate, atat cu parteneri publici cat si cu cei privati, stimularea mediului de afaceri pentru valorificarea potentialului investitional al regiunii si cresterea nivelului de investitii straine.

Tinand cont de faptul ca in viitorul apropiat Romania va trece la implementarea proceselor de descentralizare si de regionalizare, suntem interesati sa multiplicam experienta noastra privind proiectarea si absorbtia fondurilor europene. Ne-am stabilit tinte, dar si repere proprii de performanta foarte ambitioase, atat pentru PDR Nord-Est 2020 cat si pentru POR 2007-2013. Vrem sa atingem in anul 2020 un nivel de dezvoltare cel putin egal cu media nationala si sa finalizam implementarea POR 2007-2013 prin atingerea unui grad de absorbtie de cca 90%.” – a incheiat Dl Constantin Apostol.

Sambata 17 mai 2014, ADR Nord-Est a participat la expozitia organizata in sediul Comitetului Regiunilor cu un stand de prezentare regional care s-a bucurat de succes. Singurul stand regional din Romania a oferit vizitatorilor, pe langa materiale de promovare (produse de ADR Nord-Est si de cele 6  judete ale regiunii) si produse alimentare traditionale (dulceturi, compoturi, produse de cofetarie). De un foarte mare succes s-a bucurat concursul Ce stii despre Romania? organizat pentru vizitatorii la stand. Castigatorilor le-au fost oferite premii video constand in cate un DVD cu filmul Regiunea Nord-Est iti imbogateste sufletul.

Prezentarile seminarului international si imagini de la aceste evenimente gasiti mai jos.

 

! Click aici pentru fotografii expozitie Comitetul Regiunilor, 17.05.2014

Prezentare DG DEVCO

Prezentare PDR Nord-Est 2014-2020

Prezentare REGIO

Prezentare POS CCE



Toate stirile »