Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Oamenii de afaceri de maine, idei antreprenoriale stralucite, educatie prin modele de business si competitie

19/05/2015

Centrul de informare Europe Direct Nord Est, impreuna cu structura gazda, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, a organizat in perioada aprilie-mai 2015 campania „Scoala de Afaceri pentru Copii” (Children’s Business School), o serie de evenimente dedicate elevilor din clasele IX-XII de la liceele din Piatra Neamt. Actiunea s-a desfasurat sub egida si cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti.

Scoala de afaceri pentru copii se afla deja la a treia editie, devenind o marca consacrata a CEDNE (Centrul Europe Direct Nord-Est). Prin aceasta campanie se deruleaza actiuni menite sa educe copiii in vederea formarii de abilitati si aptitudini antreprenoriale, sa incurajeze spiritul competitional, sa defineasca rolul lor in societatea de maine, precum si responsabilitatea pe care o au in contextul noii realitati economice romanesti si internationale.

Campania de anul acesta a cuprins patru evenimente, la care patru colegii nationale si licee locale s-au implicat cu un numar de aproximativ 100 de elevi, selectati pe baza unor criterii cuprinse in regulamentul campaniei: varsta, creativitatea, implicarea si caracterul competitional.

Primul eveniment s-a organizat in data de 16 aprilie 2015, cand a avut loc lansarea campaniei ”Scoala de Afaceri pentru Copii”, la care au participat reprezentanti ai liceelor si colegiilor nationale din Municipiul Piatra Neamt. In perioada aprilie-mai, la nivelul liceelor invitate, a avut loc o preselectie a ideilor de afaceri propuse de copiii cls. IX-XII, iar in etapa finala a competitiei s-au inscris unsprezece echipe formate din cate doi membri.
Etapa finala a concursului a constat intr-un “Targ de idei de afaceri“, care a fost gazduit in data de 14 mai 2015, intre orele 12:00-15:00, de Liceul Tehnologic Economic-Administrativ Piatra Neamt. Juriul a fost format din doamna Mihaela Constantinescu, Sef Departament Programe si Relatii Internationale, in cadrul Camerei de Comert si Industrie Neamt; doamna Daniela Lupu, Director Executiv Adjunct in cadrul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Neamt; doamna Adriana Ceangu, Expert Consultanta Antreprenoriala in cadrul aceleiasi institutii. Proiectele de afaceri din concurs au beneficiat de prezentari, standuri cu mostre si materiale de promovare a produselor specifice, iar elevii participanti au avut prestatii profesioniste dovedind cunostinte serioase si potential ridicat in domeniul antreprenoriatului.

Participantii la ”Targul de idei de afaceri” au beneficiat de ”Vizita de studiu” la Iasi si de un program de instruire in antreprenoriat, avand sansa de a cunoaste mediul de afaceri regional si international, precum si instrumentele necesare dezvoltarii in viitor a unei afaceri reale: oportunitati de sprijinire a sectorului privat, educatie antreprenoriala si informatii concrete despre drumul de la idee, brevetare a unei inventii, pana la produsul final.

Prima destinatie a ”Vizitei de studiu” la Iasi a fost intalnirea cu tinerii, sustinuta de catre Doamna Angela Filote, Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, si organizata de catre Centrul Europe Direct Iasi, o oportunitate oferita tinerilor de a dialoga intr-un cadru informal despre perceptia spatiului comunitar, viziunea si asteptarile lor de la statutul de cetatean european. Mai departe, elevii au vizitat Expozitia Europeana a Creativitatii si Inovarii EUROINVENT, avand printre organizatori si Centrul Europe Direct Iasi. Aici au putut discuta cu tineri inventatori macedoneni, au vizitat standurile Universitatii Tehnice din Iasi, Antibiotice S.A. si cele peste 70 de standuri ale diferitilor inventatori din intreaga lume prezenti la eveniment. In finalul excursiei, Centrul pentru Sprijinirea si Gazduirea Afacerilor – IDEO a reprezentat atat un exemplu de afacere de succes, cat si ocazia de afla care sunt cele mai cerute tipuri de afaceri in acest moment si in regiunea Nord-Est, precum si ce inseamna un centru de sprijinire a antreprenorilor aflati la inceput de drum.

Evenimentul de incheiere a acestei sesiuni a ”Scolii de afaceri pentru copii” a fost organizat de Centrul Europe Direct Nord-Est sambata, 16 mai, la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est si a constat in trei ore de program de instruire in antreprenoriat digital si on-line, precum si intr-un curs de dezvoltare personala, abilitati de discurs public si prezentare, precum si tehnici de dezvoltare a increderii in sine.

Editia 2015 a ”Scolii de afaceri pentru copii” a constituit un real succes si toti participantii si-au exprimat  dorinta de a perpetua aceasta campanie devenita deja traditionala pentru mediul scolar din Piatra Neamt.



Toate stirile »