Descoperiti Regiunea Nord-Est

Misiunea noastra

ADR este un generator de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Nord-Est. ADR elaboreaza si promoveaza strategii, atrage resurse, identifica si implementeaza programe de finantare si ofera servicii pentru stimularea cresterii economice durabile, a parteneriatelor si spiritului antreprenorial.

.....................................................................

Ghidul Investitorului
pentru Regiunea Nord-Est

.....................................................................

Descopera Nord-Estul Romaniei

.....................................................................

Surse de finantare

Viziteaza pagina web dedicata Regio in Regiunea Nord-Est!

Evenimente

Esti aici: ADR Nord-Est

Noutati

Cooperare internationala in domeniul tehnologiilor pentru apa

25/05/2020

Gestionarea durabila a apei este esentiala pentru sectoarele cheie din Europa, cum ar fi: turismul, agricultura, energia, dar si pentru alte industrii mari consumatoare de apa (alimentara, chimica, celulozei si hartiei etc.). Provocarile comune ale acestui sector se refera la: infrastructura invechita si investitiile reduse in exploatare si intretinere, utilizarea de poluanti persistenti, pierderile de apa si gestionarea ineficienta a acestei resurse.

Proiectul de cooperare interregionala iWATERMAP – Foi de parcurs pentru Tehnologii Inovative in domeniul Apei (“Water Technology Innovation Roadmaps”),  a adunat impreuna 9 parteneri din 7 state europene, interesati in depasirea provocarilor societale legate de managementul resurselor de apa, utilizarea tehnologiilor in alte domenii conexe, recuperarea/valorificarea resurselor provenite din apele uzate si din tratarea apelor uzate. Acest sector are un potential mare de a genera produse si servicii inovatoare, care pot fi exportate, contribuind astfel, la cresterea competitivitatii, dezvoltarea economica si crearea de noi locuri de munca in regiune.

In cadrul proiectului, a fost realizata o evaluare la nivel regional, cu sprijinul reprezentantilor autoritatilor, operatorilor de apa, agentiilor de protectie a mediului, mediului academic cu responsabilitati in domeniul apei, dar si prin consultarea altor documente, rapoarte, sinteze realizate in ultimii ani la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord – Est.

Concluziile desprinse din acest raport pun in evidenta, pe de o parte, cele mai importante provocari cu care se confrunta Regiunea Nord-Est in domeniul Mediu (managementul apei si al deseurilor) si necesitatea intensificarii actiunilor pentru promovarea cercetarii si dezvoltarii de tehnologii inovative, in mod particular in domeniul apei.

  • Programele de finantare accesate sunt specifice dezvoltarii sectorului prioritar mediu, respectiv programe de tip POIM, POS Mediu, POR, AFM. Majoritatea autoritatilor publice au avut astfel de proiecte directionate catre dezvoltarea sistemelor de infrastructura tehnico – edilitara (alimentare cu apa, canalizare si epurare, gestionarea deseurilor), precum si monitorizarea si reducerea nivelului poluarii specifice pe componente de mediu. Investitiile in tehnologii si echipamente au fost concentrate pe echipamente necesare functionarii unor institutii publice din subordine in cadrul autoritatilor publice, sau pe aparatura de cercetare in cadrul (laboratoarelor) universitatilor. Se poate concluziona faptul ca Regiunea Nord Est este o regiune modesta din punct de vedere al investitiilor in tehnologii inovative din domeniul apei
  • In ceea ce priveste transferul de tehnologie in Regiunea Nord-Est, principalul mod prin care s-a realizat, a fost prin achizitia de firme locale de catre companii private straine, care au modernizat procesele de productie, obtinand astfel produse de o calitate superioara. Dezavantajele dezvoltarii tehnologiei reprezinta o bariera majora pentru sectorul privat, in special pentru IMM-uri, care nu dispun de resursele financiare necesare procesului de inovare.
  • In urmatorii zece ani, evolutiile stiintifice ale tehnologiilor vor influenta multe ramuri industriale diferite, de ex: agro-food, textile si noi materiale, automatizari industriale, TIC, sanatate si turism, energie si mediu. Pentru a ramane competitive pe aceste piete, companiile trebuie sa integreze inovatia in viziunea lor comerciala si in dezvoltarea produselor viitoare.
  • Se remarca disponibilitatea institutiilor de a participa pe viitor la proiecte pe toate directiile prioritare (dezvoltarea tehnologiilor specifice in domeniul apei, resurse umane, internationalizare, digitalizare sau transfer tehnologic) si cu contributii diverse in dezvoltarea proiectului (asigurare a cofinantarii, oferirea de solutii sau consultanta, managementul proiectului).

Ca si pasi urmatori, proiectul iWATERMAP isi propune realizarea de workshop-uri care vor oferi baza pentru Planul Regional de Actiune in sectorul apei, care va urmari implicarea cercetarii din domeniul apei la nivelul cerintelor si problemelor actuale ale acestui sector, dar si solutionarea unor provocari cu care regiunea se confrunta la ora actuala. Acest plan va fi dezbatut si dezvoltat pe masura derularii proiectului in raport cu propunerile de actiuni si activitati rezultate din atelierele de lucru care vor avea loc in cadrul urmatoarelor seminarii programate (o data la 6 luni).

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est este preocupata in permanenta de promovarea dezvoltarii durabile, a protectiei mediului, a economiei circulare si respectiv a domeniilor strategice (stiinta, tehnologie si inovare) care asigura progresul tehnologic constant, si va propune sa va alaturati grupului consultativ regional, in cadrul caruia sa analizam situatia actuala, tendintele si modelele din domeniul apei, precum si solutiile cele mai potrivite pentru a adopta la nivel regional cel mai eficace set de actiuni pentru imbunatatirea managementului si a utilizarii eficiente a apei, in contextul tranzitiei catre o economie circulara. Aceasta idee este sustinuta prin existenta si functionarea unor organisme/institutii la nivelul regiunii, existenta unor relatii de colaborare regionala si interregionala in jurul carora sau cu suportul carora se poate coagula un nucleu de cercetare viabil in domeniul apei.

Documente atasate
Raport de auto-evaluare a Regiunii Nord-Est din punctul de vedere a masei critice



Toate stirile »